Pages

Monday, July 5, 2010

RESEPI ASAS MEMBUAT ROTI




500gm tepung roti
90gm gula
6gm garam
70gm marjerin
11gm yis segera
10gm susu tepung
1 biji telur ayam
5 gm pembaik roti ( bread improver )
300gm air sejuk


CARA MEMBUATNYA
1. Sediakan bahan dengan sukatan yang betul.
2. Campurkan semua bahan kering kedalam mangkuk adunan kecuali marjerin,telurdan airsejuk. Adun beberapa minit pada kelajuan perlahan sehingga sebati. 3. Masukkan marjerin,telur dan air sejuk. Adun beberapa minit pada kelajuan sederhana anggaran 12 hingga 15 minit sehingga doh kenyal terbentuk. 4. Keluarkan doh dari mangkuk pengadun dan bulatkan doh. 5. Masukkan doh kedalam mesin pemerap (proofer) untuk proses pembesaran doh/pemeraman sehingga doh mengembang 2 kali ganda dari saiz asal. 6. Timbang doh dan bahagikan doh dengan mesin pembahagi doh ( bun divider). 7. Bulatkan doh dan masukkan inti kedalamnya. 8. Peram doh selama 1 jam didalam proofer atau sehingga doh mengembang 2 kali ganda dari saiz asal. 9. Bakar doh pada suhu 190.c selama 12 hingga 15 minit didalam ketuhar. Gliskan permukaan roti dengan marjerin supaya ia kelihatan berkilat dan menarik. 10. Roti sudah siap dan boleh dihidangkan.



No comments:

Post a Comment